Muzeul

galeriaConvingătoare frescă a vieții și creației unor personalități ale culturii, artei și științei românești, Galeria Oamenilor de Seamă, și-a deschis porțile la 16 iunie 1972, în casa donată de scriitorii Horia și Vasile Lovinescu.

Casa a fost construităm în 1850,fiind înscrisă în lista monumentelor istorice din județul Suceava.  Este o unitate muzeistică originală, unică în felul ei prin diversitatea și bogăția personalităților prezentate intr-o viziune unitară, prin valoarea inestimabilă a fondului ei documentar.

Primul coordonator al activităţii muzeale a fost scriitorul Eugen Dimitriu. Din anul 1975 până în vara anului 2012, conducerea instituţiei a fost asigurată de profesorul Adrian Cocârţă.

În sălile muzeului vizitatorul face cunoștință cu o bogată gamă de valori informaționale: manuscrise, fotografii rare, cărți, documente, opere de artă, ziare, reviste, texte,aprecieri asupra vieții si activității personalităților prezente in galerie,  mărturii despre legatura lor cu orașul Fălticeni și alte exponate cu valore culturală și istorică.  Cele  șapte camere se constitue intr-o adevărată monografie a spiritualității locale.

În 2012, când s-au împlinit 40 de ani de la inaugurarea Galeriei Oamenilor de Seamă, muzeul a fost redeschis pentru vizitatori după trei ani în care s-a derulat lucrări de reabilitare şi consolidare. O investiţie de aproape 10 miliarde de lei finanţată din bugetul local al Consiliului Local Fălticeni. Proiectul a vizat: refacerea lucrărilor de arhitectură, consolidarea structurii şi refacerea instalaţiilor electrice, apă canalizare, încălzire, etc.

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s