Emil Hossu – actor/ Cetăţean de onoare al Fălticeniului

Publicat pe Actualizat pe

Emil-Hossun. 24 noiembrie 1941, Ocna Sibiului – d. 25 ianuarie 2012, București.

Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni din 13 septembrie 2013, titlu oferit post mortem, pentru contribuţia la promovarea Festivalului Internaţional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic” de la Fălticeni.

A participat la Festivalul de teatru de la Fălticeni cu piesa „Doi pe o bancă”, alături de Catrinel Dumitrescu.

Emil Hossu a copilǎrit în Maramureş, a urmat Liceul Cantemir din Bucuresti. Spre actorie a fost îndrumat de sfaturile profesorului de română, Constantin Manolescu, de la liceul Cantemir. Acesta afirma : „Îi port un respect nostalgic permanent. Mi-a dat să joc moş Tănase din Răzvan si Vidra si, probabil, impresionat de compoziţia mea, a spus:« Milule, trebuie sǎ faci teatru»”.
În acel moment s-a deschis dorinţa de a afla tot mai multe despre această lume si pentru că nu avea „origine sǎnǎtoasǎ”, Emil Hossu a reuşit să intre la ATF abia din a treia încercare.

Emil Hossu este un actor care a marcat multe generaţii. Cu un simţ al umorului fin şi cu o modestie rară, el ridică şi astăzi spectatorii la teatru în picioare. Primele sale roluri retribuite au fost la teatrul radiofonic. A jucat mult în film, dar a avut si în teatru roluri importante.

După ce Transilvania de Nord a fost cedată Ungariei, familia Hossu s-a mutat la Cluj. Tatăl său era diplomat, așa că pe 23 august 1945 toată familia a fost deportată într-un lagăr în Germania, unde a rămas timp de an și trei luni. După ce au scăpat din lagăr, părinții s-au întors in România. Casa, o fabrică de ață și mașina le fuseseră confiscate.

În 1948, pentru că fusese diplomat în perioada lui Ion Antonescu, tatăl lui Emil Hossu a fost trimis la muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră, de unde a revenit după 6 luni. La numai 17 ani, Emil Hossu și-a pierdut tatăl, bolnav de cancer.

Din 1992 au luat, el şi soţia, actriţa Catrinel Dumitrescu, datorită invitaţiei pe care le-a făcut-o bunul lor prieten Geo Saizescu, o clasă de actorie. De atunci au avut patru promoţii în care Catrinel a fost vioara principală, pentru că ei îi place să construiască. Au făcut spectacole de absolvire, de licenţă, cu rezultate, cronici, premii foarte bune.

2007 a fost pentru actor un an bun, a jucat în regia soţiei sale Catrinel Dumitrescu, în premiera Teatrului Nottara, „Bătrânul”, o piesă după Gorki, alături de mulţi colegi, de foşti studenţi de-ai lor, de Bebe Cotimanis, de Anca Bejenaru şi de un foarte bun actor, căruia ii prevede un viitor strălucit, Gabriel Răuţă.

Între timp a mai avut o colaborare, a intrat şi el pe culoarul telenovelelor, astfel Emil Hossu a putut fi văzut în producţia „Chiquititas”, difuzată pe un post de televiziune şi într-un rol episodic în „Fetele marinarului”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s