„Călătoria” fălticenencei Lili Crăciun a ajuns la Suceava

Publicat pe Actualizat pe

lansare_calatoria_lili_craciun_12Vineri, 23 octombrie 2015, Lili Crăciun, scriitoarea cu origini fălticenene, a poposit și la Suceava cu romanul de debut – Călătoria. Cartea a mai fost prezentată în această săptămână la Iași și Botoșani.

La Suceava, întâlnirea autorului cu publicul a avut loc în cadrul unui eveniment găzduit de Biblioteca Bucovinei “I. G. Sbiera”, în Sala “Elena Greculesi”.

Evenimentul a fost moderat de Gabriel Cărăbuș, directorul bibliotecii. Au avut considerații despre carte și autor, scriitorul Ion Drăgușanul, jurnalistul Tiberiu Cosovan și artistul plastic Mihai Pînzaru PIM.

În public s-au aflat numeroși colegi ai scriitoarei, din perioada liceului și a facultății.

Romanul este o mărturisire terifiantă, o poveste trăită de autoare înainte de 1989. O bătălie pe viață și pe moarte între o femeie și sistemul care interzicea avortul, cu îngeri și demoni  luptându-se să o salveze sau să o distrugă, amestecându-se amețitor în viața eroinei.
Lili Crăciun, cunoscută pe numele ei real Crăciun Vasilica, este originară din Fălticeni, locul în care și-a petrecut copilăria și adolescența.

„Cartea este o mărturisire și, de ce nu, o penitență. Obligată de legile comuniste să facem minim patru copii, interzicând avortul în spitale cu personal calificat, am ales la 30 de ani, după nașterea primilor doi copii, să fac un avort empiric, cu rezultate dezastroase asupra vieții și libertății imediate dar cu dureri sufletești care m-au marcat în timp, procese de conștiință care m-au urmărit de atunci. Am scris cartea, relatând întâmplări reale și teama cumplită prin care am trecut, cu speranța că generația tânără va lupta să nu se mai întoarcă niciodată acele vremuri de tristă amintire”, a precizat Lili Crăciun pentru Cronica de Fălticeni.

Romanul a fost publicat de Editura Eubeea din Timișoara (sub îndrumarea scriitoarei Nina Ceranu) iar textul coperții a patra a fost scris de scriitorul și poetul Florin Iaru.

Lili Crăciun s-a născută în anul 1958, în satul Păncești, județul Bacău, localitatea de origine a tatălui său, fiind mezina unei familii cu trei copii. Când avea șapte ani, părinții s-au mutat în Fălticeni, într-o casă de pe Dealul Oprișenilor, mama fiind de loc din Pocoleni.

A terminat primele opt clase la Școala Generală nr. 5 din Fălticeni. A urmat apoi Liceul Pedagogic din Suceava. După doi ani în care a profesat ca învățătoate la Râșca, a fost admisă la Facultatea de filosofie – istorie a Universităţii „ Al. I. Cuza” Iași. A absolvit facultatea  în 1984, după care, timp de zece ani, a fost profesor de istorie la Școala Dancu din Iași. Între 1988 – 1993 a urmat şi cursurile Facultăţii de drept, iar din 1994 şi-a început cariera juridică: consilier juridic la Direcția Vămilor și Direcția de Finanțe, iar din 2003 este notar public în Balotești – Ilfov.

Romanul va fi lansat în perioada următoare şi în alte localităţi din România, pe listă aflându-se şi Suceava.

Alex Săvescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s